Zadzwoń do nas: (22) 844 19 84 / (22) 844 80 77 / 665 777 244 Email: kociesprawy@kociesprawy.pl

Nie masz jeszcze prenumeraty naszego magazynu?  Zamów

KARAKAL W STEPIE SZEROKIM

Tekst i zdjęcia: Ewa Zgrabczyńska

 Karakal albo ryś stepowy (opisany po raz pierwszy przez niemieckiego przyrodnika Schrebera w 1776 r.) jest blisko spokrewniony z serwalem.
Jak większość przedstawicieli kotowatych dziko żyjących trafił na strony Czerwonej Księgi Gatunków Zagrożonych – IUCN. Nazwa karakal pochodzi od tureckiego słowa „karakulak”, czyli „czarne ucho”.
Choć tego przedstawiciela rodziny kotowatych można spotkać w wielu miejscach na świecie, szczególnie na południu i wschodzie Afryki, rzadko pojawia się już niestety w Afryce Północnej oraz w Azji. Właśnie w Azji jego sytuacja jest najbardziej dramatyczna.
W naturze zamieszkuje tereny od górzystych po stepowe, a także pustynie. Jego występowanie pokrywało się do tej pory z miejscami występowania drobnych gazeli. Ze względu na znikanie jego naturalnych siedlisk z powodu niszczenia przyrody oraz zabijanie trudno jest niestety prognozować, jak będą wyglądały dalsze losy populacji.
Karakale polują na ssaki: od drobnych myszy po małe antylopy (do 50 kg), łapią też ptaki, gady i bezkręgowce, potrafią także złowić ryby. Nie gardzą również padliną. Podobnie jak gepardy, były chwytane i wykorzystywane do pomocy w polowaniach w Indiach oraz w Persji.


Więcej przeczytasz w magazynie KOCIE  SPRAWY NR 156 – PAŹDZIERNIK 2015