Zadzwoń do nas: (22) 844 19 84 / (22) 844 80 77 / 665 777 244 Email: kociesprawy@kociesprawy.pl

Nie masz jeszcze prenumeraty naszego magazynu?  Zamów

JAGUAR – WŁADCA AMERYKI

Tekst: Sławomir John Lipiecki
Zdjęcia: TAST


W zaroślach tropikalnej, południowoamerykańskiej dżungli czają się wielkie dzikie koty przypominające swym wyglądem afrykańskiego lamparta. Uważane przez Indian za bóstwo, natomiast przez hodowców bydła za szkodliwe drapieżniki, jaguary (Panthera Onca) są w istocie ofiarą ludzkiej ekspansji terytorialnej i tym samym kolejnym gatunkiem Felidae zagrożonym całkowitym wyginięciem.

 Pantera Nowego Świata
Jaguary zamieszkują tereny Ameryki Południowej i środkową Patagonię. W przeszłości występowały na ogromnym terenie ciągnącym się od Arizony w USA aż po Argentynę. Dziś zasięg ich występowania zmniejszył się do około 1000 km² w stronę południową. Aktualnie występują głównie w Ameryce Południowej, gdzie zajmują terytorium około 483 tys. km², co stanowi zaledwie 1/3 powierzchni, na których występowały. Niestety, także w tych regionach zagrożone są wyginięciem. Co istotne, na terenach tych żyją również inne kotowate, takie jak m.in. puma, ocelot, jaguarundi i margaj, z którymi jaguary często rywalizują o pożywienie.

Na terenach amerykańskich jaguary są odpowiednikiem lampartów (panter cętkowanych). Różnią się jednak od swoich potężnych, afrykańskich kuzynów wielkością i nieco krótszym ogonem (0,45–0,75 metra). Jest to spowodowane najprawdopodobniej tym, że jaguar większość czasu spędza na ziemi, a nie na drzewach, jak lampart, dlatego nie musi posługiwać się ogonem, by utrzymywać równowagę.
O podobieństwie do panter świadczą również czarne cętki na ciele oraz ciemne rozety otoczone czarnymi plamami.

Jaguar jest jednym z najpiękniejszych kotów żyjących na naszej planecie.

(...)


Niebezpieczny drapieżnik
Podobnie jak afrykańska pantera, tak i jaguar jest najlepszym myśliwym wśród kotowatych. Podstawą jego sukcesu są taktyka i zaskoczenie. Jaguar musi się podkraść do ofiary bardzo blisko, gdyż nie potrafi wykonywać zbyt długich skoków i nie jest aż tak szybki jak gepard. Jest za to w stanie powalić zwierzę o masie dochodzącej nawet do 300 kg. Chociaż zdarza mu się przebywać na drzewach, poluje zawsze na ziemi, ukrywając się w zaroślach. Swoją zdobycz zaciąga w zaciszne miejsce. Wielka siła jaguara pozwala ciągnąć mu ofiarę o masie konia przez kilkadziesiąt metrów, nawet przez rzekę. Jeśli nie zje jej od razu, pozostałość chowa w ziemi i powraca do padliny, gdy tylko zgłodnieje.
Tak jak wszystkie koty, jaguar ma silnie rozwinięte zmysły. Wzrok jest szczególnie czuły ze względu na zadrzewiony obszar jego bytowania, doskonały dotyk i słuch pomagają w orientacji na niewielkim, ciasnym terenie. Rozwinięte wibrysy znakomicie wyczuwają obecność ofiary, a wrażliwe uszy spełniają podobną funkcję, co wojskowe radary obserwacyjne.

(...).

Nieuchwytny kot
Wszystkie jaguary są klasycznymi samotnikami, żyjącymi na terytorium wielkości od 5 do 500 km².


Więcej przeczytasz w magazynie KOCIE SPRAWY NR 167 WRZESIEŃ 2016